Intro
Norsk (bokmål)

Allergier

Noen ganger reagerer kroppen på stoffer som egentlig ikke er farlige. Reaksjoner kan være rennende og kløende øyne, rennende nese, kribling i halsen, utslett, kløe, hevelser og væskeansamlinger. Stoffer som kan utløse slike reaksjoner, er for eksempel ulike matvarer, rengjøringsmidler, pollen i lufta, støv og dyr.

©Birger Areklett/Samfoto©Birger Areklett/Samfoto

Mange mennesker reagerer allergisk på pollen fra ulike gresstyper, bjørk og andre trær. Pollenspredningen fra disse plantene er sterkest om våren og om sommeren. Ulike planter blomstrer til ulike tider, og vind og vær er også med på å bestemme pollenspredningen. Det kan derfor være lurt å følge med på pollenvarselet i lokalavisen.

Ca. 40 % av befolkningen i Norge har en form for allergi. Det finnes medisiner mot allergier. Noen medisiner er reseptfrie, og man kan få hjelp til å finne riktig medisin på apoteket. Andre medisiner kan man få resept på hos legen. Det kan uansett være lurt å gå til en lege for å få stilt diagnosen. Noen medisiner demper allergien, for eksempel tabletter, mens andre behandler symptomene, for eksempel nesespray og øyedråper.

Når man flytter til nye omgivelser, kan man få allergiske reaksjoner man ikke har hatt tidligere. Det kan skyldes kontakt med ukjente stoffer i naturen, nye matvarer og lignende.

Ansvarlig for disse sidene J.W. Cappelens Forlag AS. Læremidlet er utviklet med støtte fra Utdanningsdirektoratet. Tilbakemeldinger: intro@cappelen.no