Intro
Norsk (bokmål)

Prevensjon

Prevensjonsmidler er ulike midler og metoder man kan bruke for å ikke bli gravid. Det er viktig å finne fram til det middelet som passer best for en selv. Lege, helsesøster, jordmor eller sykepleier gir råd om prevensjon. Alle som jobber på legekontorer, helsestasjoner og sykehus har taushetsplikt.

 • Kondom
 • Pessar
 • Sæddrepende midler

 • Østrogenfri p-pille
 • P-pille
 • P-ring
 • P-plaster
 • Minipille
 • Hormonspiral
 • Implantat

 • Kobberspiral
 • Sterilisering
 • Nødprevensjon
 • Usikker prevensjon

Kondom

Kondom er et tynt gummihylster som rulles på den stive penisen. Kondomet skal sitte på under hele samleiet. Kondomets sikkerhet øker når kondomet brukes sammen med sæddrepende skum eller krem. Kondomet beskytter også mot kjønnssykdommer og HIV-smitte. Kondomer er til salgs over alt: i matbutikker, på apotek, på bensinstasjoner, osv. Kondomet er svært sikkert når det brukes riktig.

Pessar

Et pessar er en elastisk gummiskål som kvinnen plasserer inn i skjeden slik at den dekker livmorhalsen. Pessar finnes i forskjellige størrelser og skal tilpasses av legen. Pessaret skal brukes sammen med sæddrepende krem. Pessaret kan settes inn når som helst før et samleie, og det skal sitte på plass i minst seks timer etterpå. Pessaret kan brukes av de fleste kvinner. Pessaret er et sikkert prevensjonsmiddel sammen med sæddrepende krem hvis det sitter ordentlig på plass i skjeden.

Sæddrepende midler

Sæddrepende midler brukes sammen med kondom eller pessar, og egner seg ikke som prevensjonsmiddel alene. De finnes i form av krem, skum, gelé eller som stikkpiller. Midlene fås kjøpt på apoteket uten resept og gir få bivirkninger.

Østrogenfri p-pille

Det finnes bare en type østrogenfri p-pille på den norske markedet. Pillen hemmer eggløsningen. Det er viktig at pillen tas på det samme tidspunktet hver dag for at den skal kunne være effektiv. Pillen kan også brukes av kvinner som ammer. Dersom pillen blir brukt riktig, er den nesten 100 % sikker. Legen må skrive ut resept på østrogenfrie p-piller.

P-piller

©Stephen Meddle/Rex Features/All Over Press©Stephen Meddle/Rex Features/All Over Press

Ordinære p-piller har vært å få kjøpt i mer enn 30 år. De inneholder to forskjellige hormoner: østrogen og gestagen. Disse hormonene likner de hormonene som dannes i eggstokkene. Forskjellige p-piller er satt sammen på ulike måter. Legen din vil hjelpe deg med å finne fram til en type som passer for deg og skrive ut resept. P-pillene hindrer eggløsningen og gjør det vanskelig for et egg å feste seg til livmorslimhinnen. P-pillene gir svært sikker prevensjon når de tas riktig. Legen må skrive ut resept på p-piller.

Kvinner over 35 år som røyker, skal ikke ta p-piller. Det samme gjelder kvinner som har hatt blodpropp, brystkreft, hjerteinfarkt, annen hjertesykdom eller alvorlig leversykdom.

P-ring

P-ringen er en myk, fleksibel ring som settes inn i skjeden av kvinnen selv. Ringen inneholder østrogen og gestagen, men mindre doser enn i p-piller. Ringen frigir disse hormonene gradvis. P-ringen skal ligge i skjeden i tre uker. Så tas ringen ut, og en ny ring settes inn etter en uke. Ringen forhindrer eggløsning. Ringen er enkel å bruke. P-ringen fås på apotek på resept fra en lege. Sikkerheten er svært god. Kvinner som ikke kan bruke p-piller, kan heller ikke bruke p-ring.

P-plaster

P-plaster inneholder østrogen og gestagen i samme mengde som laveste doserte p-pille. Hormonene blir frigitt gjennom huden. Plasteret skiftes på samme ukedag i tre uker. Når man har brukt tre plaster i tre uker tar man en uke pause før man setter på et nytt plaster, på samme ukedag. Plasteret forhindrer eggløsning. Plasteret fås på apotek med resept fra lege. Det er like sikkert som p-piller.

Minipillen

Minipillen inneholder bare ett hormon: gestagen. Minipillen skal tas til samme tidspunkt hver dag. Hvis du glemmer å ta pillen og det går mer enn 27 timer mellom to piller, må du beskytte deg ekstra mot graviditet de neste 14 dagene. Pillen tas som normalt. Minipillen er reseptbelagt.

Hormonspiral

Hormonspiralen er en liten gjenstand som legen setter inn i livmoren. Det kan være litt ubehagelig å sette spiralen inn, men smertene går vanligvis fort over. Hvis smertene varer må man kontakte legen. Hormonspiralen hemmer veksten av livmorslimhinnen og gjør slimet i livmorhalsen ugjennomtrengelig for sædceller. I tilegg hemmer den sædcellene i å bevege seg gjennom livmoren. Hormonspiralen er effektiv i flere år. Den gir stor sikkerhet mot graviditet.

Implantat

Det finnes to typer implantat på det norske markedet. De er omtrent på størrelse med en fyrstikk og inneholder hormonet gestagen. De settes inn under huden på overarmen for en periode på tre eller fem år, avhengig av type. Dette gjøres hos lege. Implantatet virker ved at det hindrer eggløsningen og påvirker slimet i livmorhalsen slik at sædcellene har vanskelig for å nå opp til livmoren og egglederne. Implantatet gir sikker prevensjon.

Kobberspiral

©Steinar Myhr/Samfoto©Steinar Myhr/Samfoto

Kobberspiralen settes inn i livmoren, akkurat som hormonspiralen. Spiralen hindrer egget i å feste seg i livmoren. Dessuten kan kobberet hemme sædcellene i å bevege seg gjennom livmoren. Spiralen er effektiv i mellom fem og ti år, og den gir god beskyttelse mot graviditet. Kobberspiralene kan gi kraftigere menstruasjon, og av og til menstruasjonssmerter.

Sterilisering

Sterilisering er en endelig prevensjonsmetode. En mann eller kvinne som er sterilisert, kan ikke lenger få barn. Operasjonen kan svært sjelden gjøres om. Det er derfor viktig å tenke seg godt om før en går til dette skrittet.

Nødprevensjon

Hvis et samleie skjer rundt tidspunktet for eggløsning, er sjansen for å bli gravid rundt 20 %. Hvis man har hatt samleie uten bruk av prevensjon på dette tidspunktet, kan man få kjøpt reseptfrie nødprevensjonsmidler på apoteket. Dette er spesielle hormontabletter som tas i store doser innen 72 timer etter samleiet. Det er viktig å gå til kontroll hos lege etter tre eller fire uker for å sjekke om man likevel er blitt gravid. Pillene kan skade fosteret dersom graviditeten fortsetter. Man kan også hindre graviditet ved å sette inn spiral innen fem dager etter det ubeskyttede samleiet.

Usikker prevensjon

Sikre perioder

Teoretisk sett kan man unngå å bli gravid dersom en ikke har samleie i den perioden man har eggløsning. Dette er en svært usikker metode, fordi lengden på syklusen og tidspunktet for eggløsning varierer sterkt fra kvinne til kvinne.

Avbrutt samleie

Hvis samleiet blir avbrutt før sædavgang, kan dette hindre graviditet. Metoden er likevel ikke sikker. Noen sædceller kan komme ut i skjeden før sædavgangen, og sædceller fra huden omkring skjeden kan bevege seg inn i skjeden.

Ansvarlig for disse sidene J.W. Cappelens Forlag AS. Læremidlet er utviklet med støtte fra Utdanningsdirektoratet. Tilbakemeldinger: intro@cappelen.no