Intro
Norsk (bokmål)

Graviditet og svangerskap

Et svangerskap telles i antall uker

Den aktuelle perioden for å bli gravid, er midt i menstruasjonssyklusen. Et svangerskap er tiden fra det befruktede egget begynner å utvikle seg i livmoren og fram til barnet blir født. Et svangerskap varer i ca. 9 måneder eller 40 uker. Svangerskapet regnes fra siste menstruasjons første dag, altså ca. to uker før selve befruktningen skjer. Fødselen skjer ca. 40 uker etter siste menstruasjon.

©Berit Roald/Scanpix©Berit Roald/Scanpix

De aller fleste gravide kvinner gjennomfører et svangerskap uten alvorlige problemer og føder et velskapt barn. Hver kvinne i Norge føder i gjennomsnitt to barn, og det fødes ca. 55 000 barn hvert år.

Symptomer

Det første tegnet på graviditet er vanligvis at menstruasjonen uteblir. På apoteket kan man kjøpe en graviditetstest som man kan ta hjemme, eller man kan levere en urinprøve hos legen.

En kvinne som er gravid, vil ofte føle seg kvalm og uvel de første tre månedene. Hun kan også føle seg trøtt og slapp. Andre symptomer er ømhet i brystene og kraftigere pigmenter i brystvortene enn normalt. For de fleste kvinner er 4.–7. svangerskapsmåned den beste tiden. Mange føler seg fulle av energi i denne perioden.

Fosteret

Den gravide kvinnen kan kjenne at barnet sparker fra 4. eller 5. måned. Kvinner som har født før, kan ofte kjenne det enda tidligere. I begynnelsen merkes fosterets bevegelser kanskje bare et par ganger i uka, men etter hvert kjennes de hver dag.

I 7. måned veier fosteret ca. 1 kg og er ca. 35 cm langt. Fosteret er ferdig utviklet, og babyen vil oftest overleve hvis fødselen skjer på denne tiden. Men det er alt for tidlig for en fødsel, og det er viktig at den gravide kvinnen tar godt vare på seg selv. Hun skal være forsiktig med tunge løft og kraftige anstrengelser. Magen vokser veldig i slutten av svangerskapet. Kvinnen går jevnt opp i vekt. Hun kan være litt tungpustet. Dette er fordi fosteret presser opp under mellomgulvet.

Fosteret vokser veldig de siste månedene av svangerskapet. I slutten av 8. måned veier det gjerne rundt 3 kilo. I løpet av den siste måneden før fødselen snur fosteret seg, og hodet fester seg i bekkenet til kvinnen. Alt gjøres klart til fødselen. Etter ca. 40 uker blir barnet født. I Norge er gjennomsnittlig fødselsvekt 3,6 kilo.

Ansvarlig for disse sidene J.W. Cappelens Forlag AS. Læremidlet er utviklet med støtte fra Utdanningsdirektoratet. Tilbakemeldinger: intro@cappelen.no